سیستمهای امنیتی مدرن از سه نوع فناوری تشخیص هویت بیومتریک استفاده میکنند:
- بیومتریک زیستی (Biological Biometrics)
این روش به بررسی ویژگیهای منحصربهفرد در سطح مولکولی و ژنتیکی فرد میپردازد. نمونههایی از این ویژگیها شامل DNA یا خون فرد است که از طریق نمونههای زیستی قابل اندازهگیری هستند.
- بیومتریک ریختشناسی (Morphological Biometrics)
در این روش، از ساختار فیزیکی بدن فرد برای شناسایی استفاده میشود. ویژگیهایی مانند: عنبیه چشم، اثر انگشت یا فرم صورت برای استفاده در اسکنرهای امنیتی نقشهبرداری میشوند.
- بیومتریک رفتاری (Behavioral Biometrics):
این روش بر اساس الگوهای رفتاری منحصر به فرد برای هر شخص عمل میکند. نحوه راه رفتن، صحبت کردن یا حتی تایپ کردن روی کیبورد میتواند با بررسی الگوهای ذخیره شده، به عنوان یک عامل شناسایی مورد استفاده قرار گیرد.
در ادامه به صورت کامل، تمامی انواع بیومتریک معرفی شده را بررسی میکنیم.
مقاله پیشنهادی: بیومتریک چیست
۱. بیومتریک تشخیص چهره
بیشتر سیستمهای تشخیص چهره از تجزیه و تحلیل ویژگیهای متمایز و خاص نقاط مختلف صورت جهت شناسایی و تایید هویت کاربر استفاده میکنند. این جزئیات، مانند فاصله بین چشمها و ابروها و فرم چانه، به اعداد ریاضی رمزنگاریشده تبدیل و با اطلاعات مربوط به چهره شخص مورد نظر که در پایگاه داده ثبت شده، مقایسه میشوند.
به دادههای ثبت شده مربوط به یک چهره خاص در پایگاه داده، قالب چهره گفته میشود و برای تمیز یک چهره از انبوه چهرههای ثبتشده کاربران استفاده میشود. این روش احراز هویت با استفاده از هوش مصنوعی، در حال حاضر، بهترین روش موجود از لحاظ امنیتی است، زیرا به منظور شناخت تغییرات تدریجی ناشی از بالا رفتن سن در چهره افراد، از تکنولوژی یادگیری عمیق (Deep Learning) استفاده میکند که دقت فرایند احراز هویت را بهبود میبخشد.
برای تشخیص اینکه شخصی که مشخصات چهره خود را برای احراز هویت میفرستد خود واقعی اوست و جعل مدرکی در کار نیست، از تکنولوژی تشخیص زنده بودن (Liveness Detection) استفاده میشود. این تکنولوژی، امنیت بسیار بالایی به فرایند احراز هویت میبخشد و در میان انواع ویژگی های بیومتریک بیشترین کاربرد را دارد.
اگر برای احراز هویت کاربران خود نیاز به وب سرویس احراز هویت دارید یوآیدی آماده ارائه خدمات به شماست.
۲. بیومتریک مطابقت دی ان ای
بدن انسان تقریبا از ۶۰ تریلیون سلول درست شده است. DNA که میتوان آن را به عنوان نقشهای برای طراحی بدن انسان در نظر گرفت، در داخل هسته هر سلول جمع شده است.
همه اطلاعات بیولوژیکی انسان در DNA متمرکز است. خود DNA به بخشهای کوچکتری به نام کروموزوم تقسیم میشود که اطلاعات و ساختار این کروموزومها در همه افراد، منحصر به فرد است. بنابراین به وسیله الگوی منحصر به فرد این کروموزومها میتوان هویت هر شخص را جداگانه شناسایی کرد.
دقت این نوع شناسایی بسیار بالا اما هزینه آن نیز سرسام آور است. این نوع احراز هویت برای شناساییهای دارای حساسیت زیاد به کار میرود و برای شرکتها و موسسات مناسب نیست.
۳. شناسایی فرد با استفاده از فرم گوش
این نوع شناسایی از طریق اسکن ساختار و ویژگیهای قالب گوش اشخاص انجام میشود. ممکن است برای شما نیز جالب باشد که قالب و ساختار گوش هر کس منحصر به فرد است، اما این روش، امنیت پایینی دارد و به راحتی قابل شبیهسازی و جعل توسط کلاهبرداران است.
۴. استفاده از ویژگیهای موجود در عنبیه برای شناسایی فرد
تشخیص هویت با عنبیه یکی از انواع احراز هویت با بیومتریک است که با اسکن حرکت و نور بازگشتی از عنبیه چشم کاربر صورت میگیرد. عنبیه چشم افراد هم مانند سایر ویژگیهای بیومتریک انسان، منحصر به فرد است. اما این روش یک عیب بزرگ دارد.
عیب احراز هویت با عنبیه چشم، این است که این فرایند حتما باید حضوری و در فاصله نزدیک اسکنر و کاربر انجام پذیرد. انجام این فرایند با دوربین امکانپذیر نیست. دلیل این امر اسکن نورهای ساطع شده از عنبیه چشم است، از این رو احراز هویت غیرحضوری با این روش ممکن نیست.
۵. شناسایی با استفاده از الگوهای رگهای پشت چشم
رگهای خونی در شبکیه با سرعت بیشتری نور را نسبت به بافت اطراف جذب میکنند و با نور مناسب به راحتی شناسایی میشوند. اسکن شبکیه با پرتوی نور مادون قرمز کم انرژی در چشم فرد هنگام مشاهده از طریق چشمی اسکنر انجام میشود.
گذشته از معایب دیگر، برای اجرای فرایند شناسایی هویت کاربر در این روش نیز حضور خود کاربر الزامی است.
۶. شناسایی فرد با استفاده از شیارهای موجود در سطح انگشت
این روش با بررسی خطوط اثر انگشت کاربر فرایند شناسایی و تایید هویت وی را انجام میدهد. این روش معایب زیادی دارد. از مهمترین معایب این روش میتوان به سادگی جعل اثر انگشت کاربر و در نتیجه پایین بودن امنیت این روش اشاره کرد.
۷. استفاده از ساختار سه بعدی انگشت برای احراز هویت
این روش نیز مانند روش قبلی است. یعنی از اطلاعات اثر انگشت کاربر برای شناسایی استفاده میکند. با این تفاوت که در این روش از اسکن سه بعدی به منظور بررسی و ایجاد قالب شناسایی استفاده میشود. در این روش نیز عیب روش قبل همچنان پابرجاست. یعنی میتوان این قالب را جعل کرد.
۸. استفاده از شکل راه رفتن فرد برای احراز هویت
با استفاده از موقعیتیاب و شتابسنج موجود در گوشی هوشمند کاربر، الگویی در این روش به دست میآید که میتوان از آن، شکل راه رفتن کاربر را استخراج کرد. از الگوی راه رفتن میتوان برای احراز هویت و شناسایی افراد استفاده کرد.
۹. استفاده از ساختار دست: مثل طول انگشتان و عرض دست برای احراز هویت
به نوعی میتوان گفت کارکرد این روش همان روش اسکن اثر انگشت است. با این تفاوت که در این روش کف دست به صورت کامل اسکن میشود. این روش نیز میتواند مورد هک و جعل کلاهبرداران و سوءاستفاده قرار بگیرد.
۱۰. استفاده از ویژگیهای منحصر به فرد تایپ کردن فرد برای احراز هویت
اندازهگیری مشخص شده تایپ و تشخیص کلید که اغلب به آن “داینامیک ضربه” گفته میشود، به اطلاعات دقیق زمانبندی اشاره دارد که دقیقاً زمان فشار دادن هر کلید بر روی یک دستگاه دیجیتال و زمان انتشار آن را به صورت شخصی و منحصر به فرد توصیف میکند.
۱۱. تشخیص رگهای دست
یکی از انواع ویژگی های بیومتریک است که میتوان از آن برای شناسایی افراد براساس الگوهای وریدی در انگشت یا کف دست استفاده کرد. با استفاده از تابش نور به خصوص، شکل و ساختار رگهای دست کاربر تبدیل به الگویی جهت شناسایی وی میشود.
اخیرا محققان امنیتی در کنگره ارتباطات چائوس در آلمان چگونگی جعل و احراز هویت این روش را با استفاده از یک دست مصنوعی ساخته شده با موم، تشریح کردند.
۱۲. بیومتریک شنیداری
وظیفه این روش احراز هویت بیومتریک، شناسایی و تعیین هویت گوینده ناشناس است. شناسایی صدا یک تطبیق ۱:n است که صدا با الگوهای n مقایسه میشود. سیستمهای شناسایی صدا همچنین میتوانند به طور مخفیانه و بدون اطلاع کاربر برای شناسایی سخنرانان یک بحث، هشدار به سیستمهای خودکار تغییر صدا، بررسی اینکه آیا کاربر قبلاً در یک سیستم ثبتنام کرده است و … نیز استفاده شوند.
به عنوان مثال، در برنامههای پزشک قانونی، معمولاً ابتدا فرآیند شناسایی صدا برای ایجاد لیستی از “بهترین موارد منطبق” انجام میشود و سپس یک سری فرایندهای تأیید برای تعیین یک تطابق قطعی صورت میگیرد.
همچنین در نوع دیگر این نوع احراز هویت بیومتریک، گوینده ادعا میکند هویت خاصی دارد و از صدا برای تأیید این ادعا استفاده میشود. تأیید گوینده یک مسابقه ۱: ۱ است که صدای یک گوینده با یک الگو مطابقت دارد (این روش“چاپ صدا” یا “مدل صدا” نیز نامیده میشود).
برای اطلاعات بیشتر درباره احراز هویت بیومتریک کلیک کنید.
۱۳. احراز هویت یک فرد با تجزیه و تحلیل دست خط، به ویژه امضا
دو نوع احراز هویت امضای دیجیتال وجود دارد:
- ایستا
- پویا
ایستا اغلب یک مقایسه بصری بین یک امضای اسکن شده و یک امضای دیگر، به عنوان مثال یک امضای اسکن شده در برابر یک امضای جوهری است. این فناوری برای بررسی دو امضای اسکن شده با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته در دسترس است.
پویا با گرفتن دادههای همراه با مختصات X، Y، T و P از دستگاه وارد شده، محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. این دادهها را میتوان در دادگاه با استفاده از ابزارهای آزمایشی دیجیتال و ایجاد یک الگوی بیومتریک که از امضای پویا استخراج شده، در زمان امضا یا پس از امضا تأیید و به عنوان مدرک استفاده کرد.
مقاله پیشنهادی: امضای دیجیتال چیست