سامانه شکایت اداره کار

سامانه شکایت اداره کار
فهرست مطالب

به دنبال گسترش الکترونیکی شدن فعالیت‌های کاربران و کاهش مراجعات حضوری به اداره‌ها و سازمان‌های مختلف، سامانه جامع روابط کار یا همان سامانه شکایت اداره کار توسط وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی به صورت رسمی راه‌اندازی شد. در سامانه شکایت اداره کار، می‌توانید به خدمات اینترنتی زیادی در کنار شکایت از کارفرما دسترسی داشته باشید. از جمله این خدمات می‌توان به ثبت قرارداد کاری، درخواست اینترنتی بیمه بیکاری و … اشاره کرد. در ادامه با یوآیدی همراه باشید تا با این سامانه و نحوه استفاده از آن آشنا شوید.

سامانه جامع روابط کار چیست؟

در سال ۱۳۹۵، شکایت‌های قضایی و کیفری و همچنین ارسال صورت‌جلسه و بررسی ابلاغیه‌های ارسالی از سوی قوه قضایی به صورت ثبت الکترونیکی پذیرفته شد، اما دادرسی و شکایات کارگر و کارفرمایی به صورت الکترونیکی مشمول این مسئله نبود.

 به مرور زمان و با افزایش سطح آگاهی کارمندان و کارگران از حقوق خود و با افزایش مراجعه آن‌ها به اداره کار برای ثبت شکایت از کارفرما، وزارت کار و رفاه اجتماعی تصمیم گرفت تا از حجم این مراجعات بکاهد. از این رو سامانه شکایت اداره کار را راه‌اندازی کرد.

به صورت خیلی خلاصه و دقیق، سامانه شکایت از کارفرما اداره کار یا همان سامانه شکایت اداره کار، سامانه‌ای آنلاین است که به منظور تسهیل فرآیند ثبت و پیگیری شکایات کارگران و کارفرمایان در مراجع حل اختلاف اداره کار ایجاد شده است. 

این سامانه در سال ۱۳۹۶ توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی راه‌اندازی شد و تا به اکنون گامی مهم در جهت احقاق حقوق جامعه کارگری کشور برداشته است.

دلایل راه‌اندازی سامانه شکایت اداره کار

به مرور زمان و با افزایش سطح آگاهی کارمندان و کارگران از حقوق خود، اختلافات کارگران و کارفرمایان بیشتر و در نتیجه و مراجعه حضوری هر دو طرفین دعوی به اداره کار افزایش یافت. همین امر مهم‌ترین دلیل راه اندازی سامانه شکایت اداره کار در نظر گرفته می‌شود، اما این راه‌اندازی دلایل دیگری نیز دارد.

در درجه اول شفاف نبودن قراردادهای کاری و امکان سوء استفاده کارفرما و کارگر از قراردادها بود که موجب شد تا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای نظارت بیشتر بر حسن انجام این قراردادها، سامانه جامعی به نام سامانه جامع روابط کار را راه اندازی کند.

جالب است بدانید که این سامانه ابتدا تنها در استان تهران و به صورت آزمایشی شروع به کار کرد؛ اما در نهایت، در سال ۱۳۹۶ به تصویب رسید تا قراردادهای کاری و روابط بین کارفرمایان وکارگران از این طریق و به صورت الکترونیکی تنظیم شود. شروع فعالیت این سامانه در سراسر کشور از ۲۲ بهمن سال ۱۳۹۸ رقم خورد.

روی کار آمدن سامانه جامع روابط کار، باعث بهبود بسیاری از فعالیت‌های درون سازمانی و نیز سهولت انجام خدمات مورد نیاز مراجعین شده است. این سامانه با ارائه بیش از ۳۰ خدمات کاربردی نقش موثری در روابط کاری ایفا می‌کند.

معرفی پرکاربردترین خدمات سامانه جامع روابط کار

خدمات متعددی از طریق سامانه جامع روابط کار قابل ارائه است؛ اما متاسفانه برخی از آن‌ها همچنان اجرا نشده‌اند. به طور کلی و با توجه به اخبار صادر شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، این سامانه شامل ۴۹ زیرمجموعه است که در حال حاضر تنها ۱۹ مورد از آن‌ها فعال و قابل استفاده هستند.

از میان این موارد دو فرآیند مهمی که بسیار مورد توجه و استقبال کاربران قرار گرفته، به شرح زیر هستند:

  1. ثبت شکایت کارگران از کارفرمایان به صورت الکترونیکی
  2. ثبت قرارداد کاری کارگران به صورت اینترنتی

از دیگر خدمات این سامانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درخواست اینترنتی بیمه بیکاری
  • تایید صلاحیت برای شرکت‌های خدماتی
  • تایید کردن صلاحیت مسئولیت ایمنی
  • رسیدگی الکترونیکی صدور ابلاغیه، دعوتنامه، دادنامه و … در تمامی مراحل
  • بررسی پیمان‌های دسته جمعی و تایید آن‌ها
  • تایید درخواست‌هایی که جهت بررسی مشاغل سخت، ثبت شده‌اند.
  • بررسی انواع طرح‌های طبقه‌بندی مشاغل و تایید در صورت لزوم
  • بررسی کردن آیین نامه‌های مرتبط با انضباط کاری و تایید آن‌ها

راهنمای ثبت نام در سامانه جامع روابط کار

به منظور ثبت شکایت در سامانه جامع روابط کار، لازم است که کاربر فرایند ثبت نام و احراز هویت سامانه روابط کار را به انجام برساند. برای انجام این فرایند می توانید به راهنمای احراز هویت سامانه روابط کار مراجعه نمایید.  در واقع، ثبت نام در این سامانه و احراز هویت در آن، لازم و ملزوم هم هستند و کارگران و کارفرمایان عزیز باید برای ثبت مشخصات خود در این سامانه اقدامات لازمه را انجام دهد.

برای احراز هویت اداره کار با سرویس احراز هویت یوآیدی، از خدمات غیر حضوری سامانه جامع روابط کار به صورت آنلاین بهره مند شوید.

  • برای ثبت نام، به آدرس اینترنتی prkar.mcls.gov.ir مراجعه کنید.
  • روی گزینه ایجاد حساب کلیک کنید.
شکایت از کارفرما اینترنتی
  • اطلاعات خواسته شده در فرم ثبت نام را تکمیل کنید:
    • نام و نام خانوادگی
    • کد ملی
    • شماره تلفن همراه
    • آدرس ایمیل
    • رمز عبور
    • کد امنیتی
  • پس از تکمیل فرم، روی گزینه “ثبت نام” کلیک کنید.
  • به آدرس ایمیل خود مراجعه کنید و روی لینک فعال سازی حساب کاربری کلیک کنید.
  • پس از فعال سازی حساب کاربری، می توانید با استفاده از کد ملی و رمز عبور خود وارد سامانه شوید.
  • حال کافی است مراحل احراز هویت را پیش ببرید تا ثبت نام شما تکمیل شود.
سامانه شکایت از کارفرما

آیا ثبت نام در سایت شکایت اداره کار نیاز به پرداخت هزینه دارد؟

سوالی که ممکن است برای اکثریت افراد مطرح باشد، این است که آیا در قبال ثبت نام در سامانه روابط کار باید هزینه‌ای پرداخت کرد یا خیر؟

پاسخ این سوال مثبت است. هزینه‌ای که برای نام‌نویسی در سایت روابط کار پرداخت می‌شود بسته به اینکه فرد متقاضی کارفرما باشد یا کارگر، متفاوت است. از کارگران مبلغ ۵ هزار تومان و از کارفرمایان مبلغ ۶ هزار تومان در قبال این عمل، دریافت می‌شود. پرداخت هزینه ثبت نام در این سامانه می‌تواند به صورت نقدی یا با دستگاه کارتخوان صورت گیرد.

مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام در سامانه جامع روابط کار

گفتیم که افراد با در دست داشتن مدارک مورد نیاز، به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند و فرآیند نام‌نویسی را انجام دهند. این مدارک به تفکیک نوع کاربری، به شرح زیر است:

  • مدارک مشترک برای کارگران، کارفرمایان (حقیقی) و اشخاص حقیقی شامل کارت ملی و کارت پایان خدمت است.
  • همچنین ارائه گواهی و مجوز کسب، پروانه و یا هر مجوزی که نشان دهنده فعالیت صنفی باشد برای کارفرمایان (حقیقی) الزامی است.
  • برای کارفرمایان (حقوقی) ارائه کارت ملی و کپی آخرین روزنامه‌ای که اطلاعات مدیر عامل اعم از نام و نشانی دفتر مرکزی در آن ذکر شده باشد، لازم است.
  • اتباع بیگانه نیز برای ثبت نام در سامانه روابط کار تنها باید کد فراگیر اتباع را همراه خود داشته باشند.

برای اطلاع از ثبت نام و احراز هویت سامانه‌های کاربردی دیگر، از جمله ثبت نام ثنا غیر حضوری کلیک کنید!

نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار

بعد از ثبت نام در سامانه شکایت وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، می‌توانید برای شکایت از کارفرما اینترنتی اقدام نمایید. علاوه بر این، در سامانه وزارت کار و رفاه اجتماعی پیگیری شکایت نیز امکانپذیر است و دیگر نیازی به مراجعه حضوری نیست.

  1. وارد سامانه جامع روابط کار به نشانی mcls.gov.ir شوید.
  2. در صفحه باز شده، نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نمایید.
نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار

۳. بر روی دکمه ورود کلیک کرده و در صفحه پیش رو، وارد واحد خدمات شوید.

۴. در این مرحله فهرستی برایتان نمایان می‌شود که باید گزینه “پنجره خدمات” را انتخاب کنید.

سایت شکایت اداره کار

۵. در صفحه باز شده، گزینه مربوط به “ثبت دادخواست بدوی” را برگزینید.

سامانه شکایت اداره کار

۶. بخشی به عنوان ثبت دادخواست را مشاهده می‌کنید. در این قسمت شرح شکایت خود را به ترتیب بیان کرده و در نهایت بر روی دکمه ثبت و ارسال کلیک نمایید.

۷. بخشی به عنوان تاریخچه فعالیت در پنل شما وجود دارد که پس از اتمام فرآیند ثبت دادخواست، می‌توانید فعالیت خود را ملاحظه نمایید.

ورود به سامانه شکایت اداره کار

ورود به سامانه شکایت اداره کار

به صورت کامل، در مورد ثبت شکایت اداره کار و همچنین ثبت‌نام در سامانه ثبت شکایت اداره کار و امور اجتماعی آشنا شدید. اگر شکایتی از کارفرمای خود ثبت کرده‌اید، یا می‌خواهید از خدمات و امکانات مختلف این سامانه به صورت اینترنتی و غیرحضوری بهره‌مند شوید، کافی است وارد پنل کاربری‌تان گردید.

برای ورود به سامانه شکایت اداره کار، کافی است به نشانی mcls.gov.ir مراجعه کرده و رمز عبور و نام کاربری‌تان را وارد نمایید.

مزایای استفاده از سامانه شکایت اداره کار

سامانه شکایت اداره کار با اهداف و برنامه‌های خاصی راه‌اندازی شده و از زمان شروع به کار، تحولات زیادی نیز به وجود آورده است. از مزایای راه‌اندازی سامانه ثبت شکایت کارگر از کارفرما می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • کاهش مراجعات حضوری:

 با استفاده از این سامانه، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به اداره کار برای ثبت شکایت نیست و کارگران و کارفرمایان می‌توانند به صورت آنلاین و در هر مکانی شکایت خود را ثبت کنند.

  • تسریع در فرآیند رسیدگی به شکایات:

 ثبت و پیگیری شکایات در این سامانه به صورت الکترونیکی انجام می‌شود و این امر به تسریع در فرآیند رسیدگی به شکایات کمک می‌کند.

  • افزایش شفافیت:

 این سامانه امکان پیگیری آنلاین روند رسیدگی به شکایت را برای کارگران و کارفرمایان فراهم می‌کند و این امر به افزایش شفافیت در این فرآیند کمک می‌کند.

  • کاهش هزینه‌ها: 

استفاده از این سامانه برای کارگران و کارفرمایان رایگان است و به این ترتیب در هزینه‌های آنها صرفه‌جویی می‌شود.

به انتهای مقاله‌ی “آشنایی کامل با سامانه شکایت اداره کار و پیگیری شکایت از کارفرما به صورت اینترنتی” رسیدیم همانطور که ملاحظه کردید، سامانه شکایت اداره کار با هدف تسهیل فرآیند ثبت و پیگیری شکایات کارگران و کارفرمایان در مراجع حل اختلاف اداره کار ایجاد شده است.  

در بالا به صورت مرحله و به مرحله، نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار خدمتتان آموزش داده شد. شما برای شکایت از کارفرما به صورت اینترنتی لازم است که در این سامانه ثبت نام کرده باشید. اگر در این رابطه سوالی دارید یا به مشکلی برخورد کردید، مشاوران ما آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند. کافی است سوال خود را در بخش نظرات برایمان بنویسید تا در سریع‌ترین زمان ممکن، به شما پاسخ دهیم.

سوالات متداول

برای این امر، کافی است با مشخصات خود (نام کاربری و رمز عبوری که دارید) وارد صفحه prkar.mcls.gov.ir شوید و باقی مراحل را طبق آموزش‌های گفته شده در بالا پیش ببرید.

بله، شما به کمک سایت شکایت اداره کار می‌توانید مراحل قانونی شکایت از کارفرمای خود را پیش ببرید.

شما برای ثبت نام در سامانه شکایت اداره کار لازم است که هزینه‌ی ناچیزی پرداخت نمایید، اما ثبت شکایت در این سامانه هزینه‌ای ندارد.

پس از ثبت شکایت، کارگران و کارفرمایان می‌توانند با استفاده از کد رهگیری، روند رسیدگی به شکایت خود را به صورت آنلاین پیگیری کنند.

برای امتیاز دادن کلیک کنید!
[تعداد نظر: ۱۱ میانگین: ۳.۱]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط

آخرین مقالات

عضویت در خبرنامه