سامانه معتبر احراز هویت وزارت ارتباطات (سماوا) چیست؟

سامانه سماوا
فهرست مطالب

سامانه معتبر احراز هویت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات (سماوا) در راستای اجرای مصوبه «نظام هویت معتبر در فضای مجازی» ایجاد و پیاده‌سازی شده است که به ‌نوعی درگاه واحد هویت معتبر در فضای مجازی است. این سامانه با وظیفه تطبیق کد ملی و شماره تلفن همراه افراد، از دیگر سامانه‌های احراز هویت برخط است. وزارت ارتباطات قصد دارد این سامانه را به ‌عنوان محور احراز هویت در کشور معرفی کند و مقرر شده است که تمام راهکارهای هوشمندانه بر بستر آن ارائه شود.

سامانه سماوا در شهریور سال ۹۹ مورد بهره برداری قرار گرفت. سامانه سماوا برای بهبود امنیت فرایند احراز هویت، از امضای دیجیتال استفاده می کند. همچنین این سامانه برای تایید هویت افراد از امکانات و اطلاعات سازمان های مختلف بهره می برد. سامانه معتبر احراز هویت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اطلاعات هویتی کاربران را در صورت رضایت آنها، در اختیار نهادهای مربوطه قرار می دهد. در خصوص هدف از راه اندازی سامانه سماوا، معاون دولت الکترونیک سازمان فناوری اطلاعات می گوید: در صورت استفاده دستگاهها از سامانه سماوا، اطلاعات هویت افراد در یک سازمان تجمیع نخواهد شد و امکان نشت اطلاعات کمتر می شود.

در زمینه احراز هویت با سامانه سماوا، سازمان ثبت احوال شناسه معتبر برای افراد حقیقی ایرانی را تامین می کند، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی شناسه معتبر برای خدمات ارتباطی، وزارت کشور مسئول تامین شناسه معتبر برای افراد غیر ایرانی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مسئولیت تامین شناسه معتبر برای افراد حقوقی را دارد، شرکت پست مسئول تامین شناسه معتبر برای نشانی پستی، نیروی انتظامی مسئولیت تامین شناسه معتبر برای وسایل نقلیه را دارد و بانک مرکزی مسئول تامین شناسه معتبر برای مالکیت حساب کارت را بر عهده دارند. سایر تامین کنندگان شناسه نیز امکان اتصال به سامانه سماوا را دارند.

سامانه سماوا رسما در تاریخ ۲۵ اردیبهشت، راه اندازی شد. امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات در این مراسم سامانه سماوا را یک خدمت دولتی برای احراز هویت شهروندان معرفی کرد و گفت: با این سامانه، زمانی که بخش خصوصی و دولتی نیاز به احراز هویت کاربر داشته باشند، کاربر به صفحه ای هدایت شده ، احراز هویت شده و خدمت مورد نظر را دریافت می کند. سامانه سماوا بیشتر به منظور حفاظت از داده های بانکی کاربران راه اندازی شده است. اما شرکت های خصوصی نیز می توانند از این سامانه برای احراز هویت کاربران خود برای اموری مانند کارتابل اداری، ثبت وام کاربر و اتوماسیون اداری با شرکت های دولتی استفاده نمایند.

احراز هویت با سامانه سماوا از طریق بررسی و مقایسه عکس کاربر با عکس موجود در ثبت احوال انجام می پذیرد. در این فرایند یک شکاف امنیتی وجود دارد. به این گونه که در فرایند احراز هویت با این سامانه، زنده بودن کاربر بررسی نمی شود. یعنی مجرم می تواند عکس کاربر را فرستاده و خود را جای کاربر اصلی معرفی کند. امروزه همه شرکت هایی که راهکار احراز هویت دیجیتال را ارائه می دهند، در مورد ارتقای تشخیص زنده بودن چهره کاربر بسیار سخت گیر و حساس هستند.

سرویس احراز هویت یوآیدی، اولین راهکار احراز هویت دیجیتال در کشور است که فرایند احراز هویت کاربر را با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی مانند الگوریتم یادگیری عمیق (Deep Learning) و تشخیص زنده بودن (Liveness Detection) کاربر به انجام می رساند. یوآیدی فرایند احراز هویت سجام برای دریافت کد بورسی، احراز هویت سامانه روابط کار و احراز هویت سامانه ثنا را با دقت بالای ۹۸ درصد و به صورت بلادرنگ انجام می دهد.

برای امتیاز دادن کلیک کنید!
[تعداد نظر: ۰ میانگین: ۰]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط