افزایش محبوبیت خرید و تجارت ارزهای دیجیتال در سراسر جهان به طور طبیعی باعث افزایش شدید محبوبیت صرافیهای ارز دیجیتال شده است. بایننس، کراکن یا ایتورو نامهایی هستند که در چند سال گذشته، بسیاری را ترغیب به سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال کردهاند. اما، با محبوبیت تجارت کریپتوکارنسی یا رمزارزها، برخی سوالات مطرح میشوند که یکی از مهمترین آنها در مورد فرایند احراز هویت کاربران در صرافیهای رمز ارزها است. در این مطلب میخواهیم در مورد احراز هویت کاربران در صرافیهای ارز دیجیتال و مسئله KYC یا مشتری خودت را بشناس صحبت کنیم.
صرافی ارزهای دیجیتال چیست؟
صرافی ارز دیجیتال یا صرافیهای کریپتوکارنسی، بازارهای دیجیتالی هستند که امکان خرید و فروش کریپتو یا رمزارزها را فراهم میسازند. برخلاف معاملات سهام، شما نمی توانید ارزهای دیجیتال را از طریق بانک یا شرکتهای سرمایهسگذاری خریداری کنید. برای دریافت اتریوم، بیتکوین یا هر ارز دیجیتال موجود در بازار، صرافیهای ارز دیجیتال محل خرید و فروش هستند.
تعداد کاربران و سرمایههای درگیر در تجارت ارزهای دیجیتال به طور مداوم در حال افزایش است. به گفته وبسایت CoinGecko، کل بازار رمز ارزها با رشد بیش از ۶۰۰ درصدی، از ۳۹۷ میلیارد دلار در ۳ نوامبر ۲۰۲۰ به ۲.۸ تریلیون دلار در ۲ نوامبر ۲۰۲۱ رسیده است.
ضمن این که تخمین زده میشود که در همان سال، بیش از ۱.۶ میلیارد دلار ارز دیجیتال برای سرقت هویت، پولشویی و سایر جرایم مالی و سایبری مورد استفاده قرار گرفته است.
KYC در صرافیهای رمزنگاری چیست؟
KYC مخفف عبارت Know Your Customer یا مشتری خودت را بشناس است. فرآیند KYC یا احراز هویت کاربران به عنوان یک مرحله بررسی اولیه و نظارت بر رویههای AML (قوانین ضد پولشویی) در نظر گرفته می شود. هنگامی که یک مؤسسه، مشتری یا کاربر جدیدی را وارد سیستم خود میکند، احراز هویت توسط پلتفرم انجام میشود تا هویت کاربر تأیید شود و میزان خطر ارزیابی شود.
اینکه واقعاً چه اطلاعاتی از مشتریان مورد نیاز است و نحوه جمعآوری، پردازش و تأیید اطلاعات چگونه است، اغلب توسط مقررات مربوط به صنایع خاص تعیین میشود.
KYC مناسب برای مبادلات ارزهای دیجیتال، ایمنی هر دو طرف درگیر در معامله، یعنی معاملهگران و پلتفرم های معاملاتی، را افزایش میدهد. فرایند احراز هویت صرافی های رمز ارز تضمین میکند که از خدمات یک پلتفرم مطابق و به دلایل قانونی استفاده میشود. این موضوع، نه تنها اساس انطباق با مقررات و قوانین است، بلکه خطر پولشویی و سایر جرایم مالی ارتکابی از طریق تجارت ارزهای دیجیتال را از بین می برد.
خطرات اصلی نداشتن KYC مناسب برای مبادلات رمز ارزها چیست؟
- افزایش خطر پولشویی و تامین مالی تروریسم از طریق حسابهای کاربری ناشناس؛
- عدم نظارت و کنترل تراکنشهای کاربرانی که در فهرستهای نظارت هستند یا قبلاً در جرایم مالی شرکت داشتهاند؛
- فراهم کردن امکان جرایم سرقت هویت.
چرا احراز هویت کاربران برای مبادلات ارزهای دیجیتال مفید است؟
برای نشان دادن اینکه چرا روشهای احراز هویت کاربران در صرافیهای ارزهای دیجیتال در سطح جهانی مفید است، خوب است نگاهی به سایر موسسات و صنایع مالی بیندازیم. اگرچه انتظارات در مورد احراز هویت برای مبادلات رمزارزها میتواند متفاوت باشد، اما هدف برای همه یکسان است و آن چیزی نیست جز تضمین ایمنی، شفافیت و تجارت منصفانه داراییهای کریپتو و ارزهای دیجیتال. مهمترین فواید احراز هویت کاربران در صرافیهای ارز دیجیتال عبارتند از:
۱. ایجاد اعتماد بین مشتریان
ایجاد اعتماد یکی از مهمترین عوامل برای احراز هویت کاربران در صرافیهای ارز دیجیتال است، بهویژه در پلتفرمهای معاملاتی کریپتو همتا به همتا، که در آن کاربران بین یکدیگر تجارت میکنند.
۲. ارزیابی ریسک
فرآیندهای KYC و احراز هویت مناسب کاربران، پلتفرمهای مبادلات رمز ارز را قادر میسازد تا سطح ریسک را برای هر مشتری ارزیابی و تهدیدات بالقوه را شناسایی کنند و بر گروههای خاصی از مشتریان نظارت مؤثرتر و بیشتری داشته باشند.
۳. خطر تقلب کمتر
ارزیابی ریسک تک تک مشتریان، یکی از مهمترین بخشهای ایجاد ایمنی برای هر پلتفرم و کاربران آن است. به این ترتیب، صرافیهای ارز دیجیتال میتوانند خطرات و تهدیدات احتمالی را زود تشخیص دهند و سیاستهای مناسبی را برای جلوگیری از تقلب، کلاهبرداری و جرایم مالی اجرا کنند.
چگونه یوآیدی به تایید هویت در صرافیهای ارز دیجیتال کمک میکند؟
یوآیدی طیف وسیعی از خدمات را به ارائه میدهد و از رعایت دقیقترین مقررات، ایمنی و تأیید هویت کامل و بررسی دقیق اطمینان حاصل می کند، مانند:
راه حلهای یوآیدی برای احراز هویت کاربران صرافیهای ارز دیجیتال
- احراز هویت زنده: راه حل تأیید هویت ویدیویی است که برای اطمینان از بالاترین انطباق و ایمنی ساخته شده است. این فرآیند با کمک هوش مصنوعی و راه حلهای یادگیری ماشین، هویت کاربر را تأیید میکند، صحت سند هویت ارائه شده و همچنین مالکیت قانونی را بررسی و تأیید میکند. فرآیند کامل احراز هویت ضبط میشود و ویدیو برای مشاهده مجدد در دسترس است.
- API احراز هویت
- تایید صحت آدرس
- احراز هویت دستی یا انتخابی: به معنای برطرف کردن تمام نیازهای KYC پلتفرمهای معاملاتی پس از بحث در مورد نیازها و انتظارات آنها با یوآیدی به عنوان ارائهدهنده خدمات احراز هویت است.
یوآیدی اولین سرویس احراز هویت دیجیتال در ایران است که فرایند احراز هویت کاربران را با الگوریتم های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین نظیر تشخیص چهره و تشخیص زنده بودن چهره کاربر انجام می دهد. فرایند احراز هویت غیرحضوری با یوآیدی به صورت آنی و با دقت بالای ۹۸ درصد انجام می پذیرد. یوآیدی خدمات احراز هویت خود را به صورت انتخابی و کاستومایز شده نیز به سازمان ها و شرکت ها ارائه می دهد.
افزایش انتظارات از صرافیهای ارز دیجیتال و مقررات سختگیرانهتر در سراسر جهان
تحقیقات انجام شده توسط وبسایت CipherTrace تا پایان سال ۲۰۲۰ نشان داده است که تا این سال، نزدیک به ۵۶٪ از مبادلات ارزهای دیجیتال با مقررات و الزامات استاندارد KYC مطابقت نداشتند.
بر اساس این مطالعه، اکثر صرافیهای ارز دیجیتال غیرمنطبق با استاندارد احراز هویت، در اروپا، ایالات متحده، روسیه و سنگاپور واقع شدهاند.
فقدان کامل مقررات و نبود کنترل در دنیای رمزارزها کم کم رو به اتمام است. رهبران در سرتاسر جهان اخیراً شروع به معرفی قوانین و مقررات جدید کردهاند که بهشدت به صرافیهای ارز دیجیتال و سایر مشاغل مرتبط با کریپتوکارنسی مربوط میشود تا درها را روی کسانی ببندند که از تجارت کریپتو برای اهداف غیرقانونی مانند پولشویی استفاده میکنند.
به عنوان مثال، چین اکنون تجارت کریپتو را به طور کامل ممنوع کرده است.
کانادا شرکتهای مرتبط با رمزارزها را به عنوان مشاغل خدمات پولی طبقهبندی میکند و از آنها میخواهد که در مرکز تحلیل تراکنشهای مالی و گزارشهای کانادا (FINTRAC) ثبت نام کنند. در سال ۲۰۲۱، کانادا همچنین انتظارات خود را نسبت به صرافیهای ارز دیجیتال افزایش داد. صرافیهای کریپتوکارنسی کانادایی اکنون ملزم به تأیید کاربران خود و مطابقت با مقررات KYC مانند سایر مؤسسات مالی در این کشور هستند.
در بریتانیا، صرافیها باید در اداره رفتار مالی (FCA) ثبت نام کنند. علاوه بر این، قانونگذاران این کشور مجموعه ای از الزامات خاص در مورد KYC و AML را معرفی کردهاند که صرافیهای ارز دیجیتال موظف به رعایت آنها هستند.
اروپا و ششمین دستورالعمل مبارزه با پولشویی
اتحادیه اروپا موضعی فعال در برابر فقدان مقررات مبادلات ارزهای دیجیتال اتخاذ کرده است تا بازار مبادلات رمزارزها را به طور مؤثرتری کنترل کند. یکی از بزرگترین سیاستهای معرفی شده توسط قانونگذاران اروپایی، ممنوعیت تراکنشهای ارزهای دیجیتال ناشناس بود. اکنون صرافیها ملزم به اجرای یک روش احراز هویت مناسب برای جمعآوری اطلاعات لازم در مورد کاربران خود هستند.
علاوه بر این، اتحادیه اروپا به طور قابل توجهی مسئولیت کیفری برای جرایم سایبری و جرایم مرتبط با پول را افزایش داده است. این حرکت خاص متوجه افراد و همچنین شرکتها از جمله صرافیهای ارزهای دیجیتال بوده است. مجازاتهای عدم رعایت این قانون از اخطارهای توقف تا جریمههای قابل توجه و همچنین چهار سال زندان متغیر است.